Четвер, 30 Березня 2017,
СПУ на Черкащині

Фотофакт

Календар
«Березень» «2017»
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Анонс
(00.00.0000, 00:00 - 00:00)


Загружаем курсы валют от minfin.com.ua


Загружаем курсы валют от minfin.com.ua









счетчик посещений

Кому потрібен такий мораторій на перевірки біз-несу?

За словами експертів, останнім часом на полицях українських магазинів збільшилася кількість продуктів з вичерпаним терміном придатності та відвертого фальсифікату. Причина – майже повна відсутність державного контролю, а також вкрай низька купівельна спроможність населення.

БЛАГИМИ НАМІРАМИ


Існуюча в Україні система держконтролю і нагляду за безпекою харчових продуктів суперечить здоровому глузду і ме-жує з повним абсурдом. Про це в серцях заявив Голова державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захис-ту споживачів Володимир Лапа.
– Такого немає в жодній країні світу. Якщо є загроза потрапляння на ринок фальсифікованої або небезпечної для спо-живача продукції, практично у всіх країнах компетентний орган виходить на перевірку без зволікання, в той же день ... У нас же – після того, як вступила в силу нова редакція закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) ... ", тобто з 1 січня 2017 року – цей термін становить не менше місяця. Адже якщо хтось написав скаргу, ми повинні отримати згоду на перевірку від Міністерства аграрної політики або Міністерства економічного розвитку, і тільки потім можемо виходити на перевірку. І це називається "державний контроль". Але який сенс в його існуванні? – розводить руками Во-лодимир Лапа.
Як відомо, в Україні досі діє (продовжений до кінця 2017 року) мораторій на перевірки бізнесу, введений ще в 2014 році урядом Яценюка (за винятком перевірок фінансових і податкових органів). Тоді цей крок пояснювали благими намірами – щоб захистити підприємців від корумпованих перевіряючих. Однак уже незабаром проявився сильний побі-чний ефект: багато підприємців до такої міри знахабніли від безконтрольності та безкарності, що перестали дотримува-тися навіть елементарних санітарних норм. Більш того, прилавки українських магазинів стали буквально ломитися від фальсифікату, який продається набагато дешевше доброякісної продукції, а тому краще розкуповується. При цьому експерти відзначають, що на око і на смак визначити підробку практично неможливо, однак наслідки для здоров'я мо-жуть бути жахливими. Таким чином, мораторій на перевірки бізнесу призвів до абсолютно протилежного ефекту: від такої системи в першу чергу страждає саме цивілізований бізнес.
– Виробник, який виробляє продукцію відповідно до норм чинного законодавства та маркує її в чіткій відповідності з вмістом, просто не витримує конкуренції з тими, хто виводить на ринок фальсифіковану продукцію. Держава сприяє фальсифікаторам продуктів харчування, – зазначив Лапа.
За його словами, у Верховній Раді зареєстрований, але до сих пір остаточно не прийнятий законопроект №0906 ( "Про державний контроль безпеки і якості харчових продуктів ..."), який гарантує специфіку проведення контролю в сфері безпеки харчової продукції.
"Якщо він буде схвалений, то після перехідного періоду ми матимемо можливість здійснення такого контролю. Він адаптований до європейських норм і розв'яже нам руки.", – запевнив голова Держпродспоживслужби. Однак у депута-тів, судячи з усього, маса інших невідкладних справ – до безпеки продуктів для народу руки не доходять.

НЕ ДО ЖИРУ ...


З іншого боку, погіршення якості продуктів харчування нерозривно пов'язане з вкрай низькою купівельною спромож-ністю населення. Адже в своїй переважній більшості люди зараз купують лише найнеобхідніші продукти, причому ниж-чої цінової категорії. В таких умовах спритні бізнесмени різними способами намагаються здешевити товар, щоб зробити його більш доступним для споживача. І досягається ця мета найчастіше шляхом підміни дорогих інгредієнтів неякісними замінниками. Як то кажуть, "і вовки ситі – і вівці цілі". Що ж стосується продавців, то в їх розпорядженні накопичений цілий арсенал засобів, що дозволяють максимально "продовжити життя" товару – навіть після закінчення термінів його придатності.
За словами експертів, найгірші справи з ковбасами: "Конкуренція дуже велика і ціну підняти складно. Тому виробники знижують собівартість усіма можливими і неможливими методами : додають в фарш більше пасти зі шкір, кісткове боро-шно, низькоякісне сало, хрящі, свинину частково замінюють курятиною і так далі. Не кажучи вже про те, що за допомо-гою спеціальних хімікатів накачують готові вироби водою ", – говорить аналітик ринку Сергій Пашин.
Не набагато краща ситуація і з якістю сирів і вершкового масла – при перевірках там часто-густо знаходять рослинні жи-ри (іноді до 70% і більше), яких там не повинно бути в принципі. В цілому фахівці стверджують, що загальна частка про-строчених і фальсифікованих продуктів в українських магазинах досягає 30-40%. Як показує практика, найбільш масшта-бно виробники і продавці "хімічать" з м'ясопродуктами, молочними продуктами, а також з алкогольними напоями і дитячим харчуванням.

Олександр МИХАЙЛОВ


Газета

Політичний гумор
Якщо ціна долара постійно змінюється – то долар сама нестабільна валюта в світі. До такого висновку дійшов уряд Гройсмана.

Вітання
З ледь відчутним весняним подихом приходить до нас чудове жіноче свято – 8 Березня. Цей день несе у світ ніжність і красу. Адже усе найдорожче, що є у нашому житті – щастя, радість, надія, кохання, пов’язане з жінкою. Ви наповнюєте будні яскравими фарбами, спонукаєте до шляхетних вчинків і добрих справ.
Дорогі жінки! Хоч влада і хотіла забрати у вас цей день, прикриваючись небилицями, але він є, і знайте, що ми вас любимо, цінуємо, співчуваємо… Ви – найкращі, хоч вам сьогодні найважче. Нехай вас не оминає турбота чоловіків, а прекрасні почуття дарують натхнення для нових творчих успіхів і життєвих перемог. Тримайтесь!

Від Політвиконкому партії Олександр МОРОЗ

Супутник чесного життя © 2008. Всi права захищено. Сайт розроблено в Finesse