Четвер, 24 Травня 2018,
СПУ на Черкащині

Фотофакт

Календар
«Травень» «2018»
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Анонс
(00.00.0000, 00:00 - 00:00)


Загружаем курсы валют от minfin.com.ua


Загружаем курсы валют от minfin.com.ua









счетчик посещений

Кому потрібен такий мораторій на перевірки біз-несу?

За словами експертів, останнім часом на полицях українських магазинів збільшилася кількість продуктів з вичерпаним терміном придатності та відвертого фальсифікату. Причина – майже повна відсутність державного контролю, а також вкрай низька купівельна спроможність населення.

БЛАГИМИ НАМІРАМИ


Існуюча в Україні система держконтролю і нагляду за безпекою харчових продуктів суперечить здоровому глузду і ме-жує з повним абсурдом. Про це в серцях заявив Голова державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захис-ту споживачів Володимир Лапа.
– Такого немає в жодній країні світу. Якщо є загроза потрапляння на ринок фальсифікованої або небезпечної для спо-живача продукції, практично у всіх країнах компетентний орган виходить на перевірку без зволікання, в той же день ... У нас же – після того, як вступила в силу нова редакція закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) ... ", тобто з 1 січня 2017 року – цей термін становить не менше місяця. Адже якщо хтось написав скаргу, ми повинні отримати згоду на перевірку від Міністерства аграрної політики або Міністерства економічного розвитку, і тільки потім можемо виходити на перевірку. І це називається "державний контроль". Але який сенс в його існуванні? – розводить руками Во-лодимир Лапа.
Як відомо, в Україні досі діє (продовжений до кінця 2017 року) мораторій на перевірки бізнесу, введений ще в 2014 році урядом Яценюка (за винятком перевірок фінансових і податкових органів). Тоді цей крок пояснювали благими намірами – щоб захистити підприємців від корумпованих перевіряючих. Однак уже незабаром проявився сильний побі-чний ефект: багато підприємців до такої міри знахабніли від безконтрольності та безкарності, що перестали дотримува-тися навіть елементарних санітарних норм. Більш того, прилавки українських магазинів стали буквально ломитися від фальсифікату, який продається набагато дешевше доброякісної продукції, а тому краще розкуповується. При цьому експерти відзначають, що на око і на смак визначити підробку практично неможливо, однак наслідки для здоров'я мо-жуть бути жахливими. Таким чином, мораторій на перевірки бізнесу призвів до абсолютно протилежного ефекту: від такої системи в першу чергу страждає саме цивілізований бізнес.
– Виробник, який виробляє продукцію відповідно до норм чинного законодавства та маркує її в чіткій відповідності з вмістом, просто не витримує конкуренції з тими, хто виводить на ринок фальсифіковану продукцію. Держава сприяє фальсифікаторам продуктів харчування, – зазначив Лапа.
За його словами, у Верховній Раді зареєстрований, але до сих пір остаточно не прийнятий законопроект №0906 ( "Про державний контроль безпеки і якості харчових продуктів ..."), який гарантує специфіку проведення контролю в сфері безпеки харчової продукції.
"Якщо він буде схвалений, то після перехідного періоду ми матимемо можливість здійснення такого контролю. Він адаптований до європейських норм і розв'яже нам руки.", – запевнив голова Держпродспоживслужби. Однак у депута-тів, судячи з усього, маса інших невідкладних справ – до безпеки продуктів для народу руки не доходять.

НЕ ДО ЖИРУ ...


З іншого боку, погіршення якості продуктів харчування нерозривно пов'язане з вкрай низькою купівельною спромож-ністю населення. Адже в своїй переважній більшості люди зараз купують лише найнеобхідніші продукти, причому ниж-чої цінової категорії. В таких умовах спритні бізнесмени різними способами намагаються здешевити товар, щоб зробити його більш доступним для споживача. І досягається ця мета найчастіше шляхом підміни дорогих інгредієнтів неякісними замінниками. Як то кажуть, "і вовки ситі – і вівці цілі". Що ж стосується продавців, то в їх розпорядженні накопичений цілий арсенал засобів, що дозволяють максимально "продовжити життя" товару – навіть після закінчення термінів його придатності.
За словами експертів, найгірші справи з ковбасами: "Конкуренція дуже велика і ціну підняти складно. Тому виробники знижують собівартість усіма можливими і неможливими методами : додають в фарш більше пасти зі шкір, кісткове боро-шно, низькоякісне сало, хрящі, свинину частково замінюють курятиною і так далі. Не кажучи вже про те, що за допомо-гою спеціальних хімікатів накачують готові вироби водою ", – говорить аналітик ринку Сергій Пашин.
Не набагато краща ситуація і з якістю сирів і вершкового масла – при перевірках там часто-густо знаходять рослинні жи-ри (іноді до 70% і більше), яких там не повинно бути в принципі. В цілому фахівці стверджують, що загальна частка про-строчених і фальсифікованих продуктів в українських магазинах досягає 30-40%. Як показує практика, найбільш масшта-бно виробники і продавці "хімічать" з м'ясопродуктами, молочними продуктами, а також з алкогольними напоями і дитячим харчуванням.

Олександр МИХАЙЛОВ


Газета

Політичний гумор
※ История учит только тому, что ничего в этом мире не делается без юмора. Когда-то и цари шутили, теперь и шуты царствуют.

※ Граблі треба було б зробити нашим гербом замість тризуба.

Вітання
ШАНОВНІ СПІВВІТЧИЗНИКИ, ЧИТАЧІ ГАЗЕТИ!

Сердечно вітаю вас з святом Першотравня! Бажаю кожному з вас здійснення сподівань на успіх, добробут і родинне щастя, на мир в Україні, на верховенство правди і справедливості в суспільному житті!

Такі вітання ми можемо слати усім порядним людям: близьким, знайомим, друзям…, розуміючи, однак, що до здійснення згаданих бажань відстань велика. Причому, вітаючи усіх, хто сприймає Першотравень святом, ми частіше не заглиблюємось до його історичних коренів. Просто поважаємо традицію відзначення солідарності людей праці, відстоювання миру між людьми і держа-вами. Саме так сприймається це свято в багатьох зарубіжних країнах, особливо очолюваних представниками соціалістичних чи соціалдемократичних партій. В нинішній Україні, не зважаючи на офіційно святковий статус 1 травня, знайдуться темні сили (і одурманені ними люди), що намагатимуться паплюжити і цей день, і тих, для кого він небуденний. Не дивуйтеся з того і не думайте, що вони «не знають, що творять». Знають! Їхня мета – розколоти суспільство, посилити настрої нетерпимості та ненависті, прикриваючись часто «патріотичними» гаслами. Прикро, що на їх боці (явно або приховано) знаходиться нинішня влада. І це теж одна з причин добиватися зміни її і в персональному втіленні, і в організації як системи. Довкола такої потреби слід гуртуватися усім, хто розуміє, – краще життя можливе лише внаслідок згуртованості небайдужих людей. Таких, як ви.

З святом, дорогі друзі і товариші!
Олександр МОРОЗ
Голова Соціалістичної партії

Супутник чесного життя © 2008. Всi права захищено. Сайт розроблено в Finesse